Wat is een EPC ?

Energieprestatiecertificaat


Van zodra een woning (huis, appartement, serviceflat, studentenkamer, ...) te koop of te huur is, moet de eigenaar het EPC kunnen voorleggen. Zo kunnen kandidaat-kopers of -huurders rekening houden met de energiescore bij hun beslissing.De energiescore is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar). Deze score hangt af van de muur- en dakisolatie, ramen en deuren en de installaties voor verwarming en het verwarmen van water. Deze energiescore houdt geen rekening met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling en kan dus in de realiteit afwijken van het verbruik op uw elektriciteitsfactuur!

Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige type A. De eigenaar die zijn woning wil verkopen of verkopen, is daarvoor verantwoordelijk. Ook als beroep wordt gedaan op een immobiliënkantoor of een notaris. Bij verkoop moet het EPC overgedragen worden aan de nieuwe eigenaar. Bij verhuur moet een kopie van het EPC aan de huurovereenkomst toegevoegd worden.Welke woningen zijn van toepassing?

In het algemeen is een EPC verplicht bij :

 • Verkoop
  de zuivere verkoop van het geheel van een woning, appartement, studio, ... in volle eigendom. Het EPC moet al aanwezig zijn vanaf het moment dat de wooneenheid te koop wordt aangeboden.
 • Verhuur
  de woninghuur en de verhuur van een woning, appartement, studio,… voor contracten vanaf twee maanden. Het EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat de wooneenheid te huur wordt aangeboden.

Een EPC is verplicht per wooneenheid, dus per appartement, per studio, per woning, vakantiewoning,... .

Bekijk hier een aantal specifieke verkoop / verhuur situalties.

Richtprijzen opmaak EPC

Prijzen incl.BTW en vervoerskosten
Klassiek appartement of studio€125
Rijwoning of dakappartement€150*
Halfopen bebouwing€170*
Vrijstaande woning€195*
* Bij het niet aanwezig zijn van plannen (schaal 1/50) wordt er een supplement van €25 aangerekend.

Opmaak Certificaat

De energiedeskundige komt ter plaatse en verzamelt de nodige gegevens omtrent de opbouw van de gebouwschil (vloeren, muren, daken, ramen, …), de installaties voor verwarming en sanitair. Wanneer er geen plannen aanwezig zijn of wanneer deze onbruikbaar zijn dan zal de deskundige ook het gebouw opmeten.

Als eigenaar kan u de energiescore positief beïnvloeden door zo veel mogelijk documenten uit de aanstiplijst ter beschikking te stellen van de deskundige:

 • Bouwplannen
 • Facturen en offerten van materialen/aannemers
 • Technische documentatie
 • Lastenboek
 • Subsidieaanvragen
 • EPB-aangiften
 • ... Een volledige lijst vind je hier
 • ... Een voorbeeld van een certificaat vind je hier

Vrijblijvende Offerte


Wens je een vrijblijvende offerte of afspraak:

Gertjan Dieryck (Energiedeskundige type A)

+32 494/04 26 35